Följ Tillväxtverket

Mogen aktör på ö får Stora Turismpriset 2016

Pressmeddelande   •   Okt 18, 2016 17:53 CEST

Fr vänster: Närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Gotlands Museums chef Lars Sjösvärd och Stiftelsens ordförande landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Gotlands museum får Stora Turismpriset 2016. Priset på 100 000 kronor delades ut idag i Stockholm av närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Vinnaren Gotlands museum är ett besöksmål som har utvecklats genom innovativa strategier, anser juryn.

Så här lyder hela motiveringen:

”Vinnaren av Stora Turismpriset 2016 är en mogen aktör som utvecklats affärsmässigt genom nya trender och innovativa strategier, bidrar till kunskapsspridning i samverkan med andra och håller en hög internationaliseringsnivå. Gotlands Museum är med sin breda verksamhet ovärderlig för destinationen, ett kulturcentrum från medeltid till nutid”.

I år delade Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism även ut ett hederspris för entreprenörskap till det småländska upplevelseföretaget Little Rock Lake Zipline.

Här är juryns motivering:

” Att använda sina erfarenheter, upplevelser och sitt entreprenörskap till att göra den typ av satsning som Little Rock Lake Zipline gör, är både en förebild och inspirationskälla för andra entreprenörer, men också en möjlighet för fler att utvecklas genom samarbete”.

-I år har vi haft många starka kandidater som bidrar till att göra Sverige till en enastående destination. Vinnaren och hederspristagaren är olika till sin karaktär men båda goda representanter för innovativaoch samverkande besöksmål med internationell inriktning, säger Cecilia Schelin Seidegård, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och landshövding i Gotlands län.

Övriga finalister i årets tävling var: Orbaden SPA & Resort, Welcome Uppsala AB, Arvika Kanotcenter, Brokamåla Gård, Vox Hotel, Upplev Norrköping AB, The Glass Factory, Little Rock Lake Zipline, Nutti Sàmi Siida, Skansen, Blå Huset, Friluftsbyn, Sjöevent i Västerås AB och Glasets Hus i Limmared.

Mer information:

Therese Lindberg, Tillväxtverket 08-681 91 03

Mer om Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism

Mer om Stora Turismpriset

För 23:e året i rad delar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, ut Stora Turismpriset som är på 100 000 kronor. Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. Respektive läns kandidat får en belöning på 10 000 kronor som ska användas till en kunskapsfrämjande insats.

Tillväxtverket är en nationell myndighet som hör till näringsdepartementet. Vi har uppdrag inom entreprenörskap och regional tillväxt. Tillväxtverket förvaltar EU-medel i regionala strukturfondsprogram och ett gränsregionalt samarbetsprogram.