Följ Tillväxtverket

150 möjligheter att möta svenska EU-investeringar

Pressmeddelande   •   Apr 30, 2019 10:33 CEST

Risk- och krislaboratoriet på Mittuniversitetet i Östersund var ett av de EU-projekt som visade upp sin verksamhet under förra årets Mitt Europa-kampanj. Foto: Lina Lindbäck

Vad betyder EU-investeringarna för Sverige? Mellan 4 - 12 maj pågår Mitt Europa, dagar då allmänheten har möjlighet att se konkreta exempel på satsningar och möta projektägare och organisationer som får EU-finansiering.

Ekoturism i Ronneby, solel i Piteå och industrifrukost i Skövde. Det är några exempel på de cirka 150 aktiviteter som öppnar sina dörrar över hela Sverige för att visa hur EU-investeringar gör nytta lokalt.

På flera håll i landet har också flera EU-finansierade projekt på samma ort gått ihop för att hålla gemensamma aktiviteter som visar deras verksamhet. På webbplatsen eufonder.se finns Mitt Europa-aktiviteterna samlade länsvis för en snabbare överblick av vad som händer lokalt.

Mitt Europa pågår under 4 - 12 maj och är en del av Europe in My Region, där EU-projekt över hela Europa öppnar dörrarna för allmänheten.

- Det är tredje året i rad som Sverige deltar. Förra året visade cirka 100 projekt upp sin verksamhet genom olika aktiviteter. I år har ännu fler upptäckt möjligheten att berätta vad de gör och visa nyttan med EU-satsningarna i Sverige, säger Lina Lindbäck, EU-kommunikatör på Tillväxtverket.

Medier är varmt välkomna att besöka projekten och företagssatsningarna som deltar i Mitt Europa. På eufonder.se finns alla aktiviteter samlade länsvis. Där finns också kontaktuppgifter till de personer som ansvarar för respektive aktivitet. 

Projekten som deltar i Mitt Europa 

Om Mitt Europa

För mer information, kontakta:

Susanne Daregård, pressansvarig 070-601 92 15

Lina Lindbäck, EU-kommunikatör 08-681 91 53

infojour@jordbruksverket.se 036-15 63 36

Rickard Ruhngård, kommunikatör Svenska ESF-rådet 08-579 171 37

Om Mitt Europa

Mitt Europa (Europe in My Region) är en satsning där EU-finansierade projekt öppnar verksamheten för allmänheten i samband med Europadagen den 9 maj. 2018 deltog över 2 500 projekt i 27 länder och lockade över 450 000 besökare. Kampanjen i Sverige pågår 4 - 12 maj. Cirka 150 aktiviteter arrangeras. Bakom Mitt Europa står Svenska ESF-rådet, Tillväxtverket, Jordbruksverket, Interreg-programmen och Leader Sverige.www.eufonder.se

Om struktur- och investeringsfonderna i Sverige
Mellan 2014 och 2020 investerar EU och svenska medfinansiärer 67 miljarder kronor i projekt inom de Europeiska struktur- och investeringsfonderna i Sverige. ESI-fonderna består i Sverige av: Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt Europeiska havs- och fiskerifonden.